Op dit moment zijn er geen (nieuwe) data beschikbaar.

Waarom je lichaam volgens Fitz krachttraining nodig heeft

Fitz

Waarom is krachttraining essentieel?

De mens was 200.000 jaar lang een jager, een verzamelaar. 10.000 Jaar een landbouwer. Maar 100 jaar welvaart maakt ons ziek. Rond het 25ste levensjaar ben je normaal op je fysieke hoogtepunt. Zonder training daalt daarna je kracht. Je verliest elk jaar 1 tot 3% aan spierkracht. Als je 10% spierkracht verliest kan je iets wat je vroeger gemakkelijk 10 keer achter elkaar kon volhouden, nu nog maar 1 of 2 keer. Bij 10% verlies ondersteunen de spieren de gewrichten niet meer optimaal en kan een ‘verkeerde’ beweging pijn doen. Je ervaart dan ongemakken zoals: rugproblemen, spanningen in nek, pijnlijke schouders en mogelijk psychische klachten. 

Krachtverlies

Het is niet de beweging die verkeerd is. Als je voldoende spierkracht hebt is geen enkele beweging verkeerd. Het is het probleem van krachtverlies. Doordat de spieren de gewrichten niet voldoende ondersteunen, gaan we met het ouder worden vaker en vaker onze gewrichten kwetsen en ontstaat er artrose. Door artrose wordt bewegen pijnlijk en gaan we minder en minder bewegen, waardoor het krachtverlies nog sneller gaat.

Wanneer de kracht (in de billen en bovenbenen) onvoldoende is om het lichaamsgewicht te dragen word je hulpbehoevend. En dat wil je niet, in ieder geval wil je het zo lang mogelijk uitstellen. Niet de leeftijd bepaalt dus wanneer je hulpbehoevend wordt, wel de spierkracht!

Myokines

Spieren maken niet alleen bewegen mogelijk maar ze geven ook specifieke signaalstoffen vrij. Deze stoffen heten myokines en communiceren met de spieren dat je in beweging bent. Systemen als de huid, ons brein, botten en maag-darmstelsel halen voordeel uit de aanwezigheid van myokines. 

Als we niet trainen of minder trainen produceren we ook minder myokines en wordt je lichaam zwakker. Het trainen van je spieren (minimaal 2 keer per week) en het activeren van de myokines is dus van groot belang. 

Bij Fitz Gym krijg je advies over welke training bij je past om je spierkracht te vergroten. De Milon Cirkel van Fitz Gym in Leeuwarden kan een prima start zijn. 35 Minuten, 2 keer in de week. 

Plan gratis proefles

Plan een proefles bij Fitz Gym dan ervaar je onze aanpak!

Gratis proefles