.gf-type-honeypot { display: none; }

Op dit moment zijn er geen (nieuwe) data beschikbaar.

De ultieme tips voor een gezonde barbecue

Fitz

Tip 1. Minder is meer

Het is misschien wel de grootste valkuil onder menig BBQ-fanaat: extra veel vlees inslaan. Een burger, karbonaadje, speklap, spiesje, worstje – het gaat er allemaal wel in. Maar eet je op een doordeweekse avond ook zoveel stukken vlees? Overdrijf niet en houd het bij één of twee stukjes. Overweeg ook eens één stuk vlees de hoofdrol te laten spelen, zoals pulled bord, bavette of kip. Helemaal hip en superlekker is de beer can chicken, een hele kip gegaard op een blikje bier of cola. Serveer met een gepofte aardappel en een lekkere salade. Je kunt natuurlijk ook je stukje vlees, vis of vegavariant op de barbecue grillen en de rest in de keuken klaarmaken. Zo combineer je het barbecuegevoel met een ‘gewone’ maaltijd.

Tip 2. Ga voor gezond

Vlees barbecueën is eigenlijk best gezond. Er komt immers geen boter, vet of olie aan te pas. Maar wil je écht lekker en gezond barbecueën, kies dan voor magere vleessoorten. Een lekker stukje kipfilet, biefstuk, rosbief, entrecote, tartaar, rundergehakt of kalkoen bijvoorbeeld. Ook vis is heerlijk om de barbecue. Een lekker witvisje, een stukje zalm of tonijn of doe eens gamba’s of coquilles aan een spies. Laat in ieder geval het varkens- en lamsvlees, de hamburgers, speklappen en gepaneerde producten achterwege. 

Tip 3. Lekker voor erbij

Wist je dat wit stokbrood het meest gekozen bijgerecht is bij de barbecue? Het liefst met een flinke laag kruidenboter of in de satésaus gedipt. Maar eigenlijk heeft wit stokbrood maar weinig voedingswaarden. Bovendien eet je er vaak onbedoeld meer van dan goed voor je is. Een stuk beter? Volkoren stokbrood. Of laat het brood achterwege en maak een lekkere salade van bulgur of een heerlijke tabouleh. Ook lekker: bak krieltjes in een ovenschaal op de barbecue of pof een aardappel tussen de hele kooltjes. Door een thema te geven aan je barbecue-avond, kun je alle bijgerechten hier volledig op afstemmen. Wordt het een Mexicaanse avond? Maak dan bijvoorbeeld een lekkere bonensalade en guacamole voor bij de tex-mex kipspiesen, quesadillas of burrito’s het kip. 

Tip 4. Vergeet de groenten niet 

Dat we elke dag 250 gram groenten moeten eten, weten we inmiddels allemaal. Een BBQ-feestje is daarop geen uitzondering. En dat hoeft ook niet. Want groenten zijn juist heerlijk op de barbecue! Maak groentespiesen, groentepakketjes of serveer snackgroente met een lekkere yoghurtdip. Of wat dacht je van gegrilde paprika, courgette, aubergine, venkel, rode ui. En laten we de champignonstick niet vergeten, de maïskolven (even voorkoken), grote gevulde portobello’s en dikke plakken zoete aardappel (ook even voorkoken). De keuze is reuze!

Tip 5. Maak je eigen saus

Het is misschien wel de tip der tips: maak zoveel mogelijk zelf. Het is niet alleen leuk en lekker om je eigen sausjes te maken, het is ook nog eens véél gezonder dan de sauzen uit de supermarkt. Denk eens aan hummus, pesto, een yoghurtdip met verse kruiden of een heerlijke salsa. 

Tip 6. Al eens aan fruit gedacht?

Wie aan barbecueën denkt, denkt als vanzelf aan vlees en vis. Maar wist je dat je ook fruit kunt grillen? Denk aan ananas, banaan (in aluminiumfolie, perzik, nectarines en zelfs watermeloen. Doe eens gek en gooi de barbecue vol met fruit! Lekker tussendoor, maar ook als toetje met een toefje yoghurt erop. 

Met bovenstaande tips kun jij gerust iedere week de barbecue aanzetten. Laat het zonnetje maar komen!