.gf-type-honeypot { display: none; }

Op dit moment zijn er geen (nieuwe) data beschikbaar.

Sporten met je Valentijn

Fitz

Knuffelen maar!

We weten inmiddels allemaal dat veel en langdurige stress niet gezond is. Bij langdurige stress maakt je lichaam voortdurend cortisol aan, het hormoon dat zorgt voor de extra energie om de stress de baas te kunnen. Maar het is ook het hormoon dat op de langere termijn andere hormonen blokkeert en daardoor je lichaam langzaam maar zeker sloopt.

Gelukkig kan ons lichaam ook hormonen aanmaken die tegenhangers zijn van cortisol en die ervoor zorgen dat we ons ontspannen en fijn voelen. Een van die hormonen is oxytocine.

Dit hormoon stond al bekend als het hormoon dat wordt aangemaakt bij zwangerschap en het geven van de borstvoeding. Het versterkt de liefdevolle binding tussen moeder en kind en bevordert het toeschieten van melk bij borstvoeding.

In de jaren zeventig kwam men erachter dat oxytocine ook als neurotransmitter bleek te werken. Een neurotransmitter is een ‘hersenhormoon’ dat ervoor zorgt dat de cellen in je hersenen met elkaar kunnen communiceren. Andere neurotransmitters zijn bijvoorbeeld dopamine en serotonine.

Terwijl dopamine een activerende en energie-gevende neurotransmitter is, is serotonine eerder kalmerend. Het staat ook bekend als het ‘gelukshormoon’.

Gezondheidsvoordelen

Oxytocine verlaagt stress, maar het bevordert je gezondheid op meer manieren dan alleen psychologisch of gedragsmatig. Het heeft meerdere effecten op je lichaam. Het bevordert verlaging van de bloeddruk, versterkt je geheugen, verlaagt chronische ontstekingen in het lichaam, het versnelt de genezing bij ziekte en zorgt voor ontspanning van de spieren.

Andere positieve effecten van oxytocine zijn onder meer: verbetering van de suikerstofwisseling (het vermindert hunkering naar zoet); regulering van de hartslag en lichaamstemperatuur, een beter humeur en verhoging van het libido. Daarnaast draagt oxytocine ook bij aan een verzadigd gevoel na een maaltijd.

Hoe maak je Oxytocine aan?

Voor een gezonde leefstijl is knuffelen dus heel erg belangrijk! Geen partner? Een huisdier zorgt ook voor aanmaak van Oxytocine. En natuurlijk: heb jezelf lief! Er zijn meer manieren die Oxytocine-verhogend werken: boek een heerlijke massage, bel met je beste vriend/vriendin, lach meer, ga wandelen in de natuur, doe ademhalingsoefeningen of ga sporten.

Samen sporten

Neem van 13 t/m 19 februari 2023 jouw Valentijn gratis mee sporten en verhoog jouw Oxytocine level!

Team Fitz Gym

 

 

Meld nu aan!